De fysiotherapeut en podotherapeut werken samen voor het beste resultaat

Sinds kort werken de voetspecialisten van Hanssen Footcare samen met de fysiotherapeuten van ICL Fysio. Bary Bergmans (eigenaar van ICLimburg), en Fatima (podotherapeut bij Hanssen Footcare) vertellen over hun samenwerking:

Best mogelijke zorg door samenwerking

Bary vertelt: “ICLimburg staat voor ‘Integrated Care Limburg’, wat betekent dat we geïntegreerde zorg leveren in de regio. Bij ons zitten diverse zorgverleners onder één dak. Door samen te werken kunnen we de best mogelijke zorg leveren aan onze patiënten.” Fatima vult aan: “We vormen een multidisciplinair team met onder meer fysiotherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten. Omdat we in elkaars nabijheid werken, zijn de lijnen kort. Op deze manier kunnen we patiënten gemakkelijker doorsturen of hulp inschakelen van een specialist als dat nodig is.”

Zorg vanuit diverse invalshoeken voor het beste resultaat

“Onlangs kwam een patiente met rugklachten bij een van de fysiotherapeuten hier in het centrum. Ze werkte in een winkel en kampte al langere tijd met rugpijn”, vertelt Bary. “Tijdens de intake ontdekte de fysiotherapeut een beenlengteverschil. Dat lengteverschil kan een fysiotherapeut niet oplossen dus werd naar alternatieven gezocht en werd Hanssen Footcare ingeschakeld.

Fatima: "Ik ben podotherapeut en werd ingeschakeld om voor de patiënt een oplossing te zoeken om haar van haar rugklachten af te helpen. De diagnose vanuit ICL fysio was duidelijk. Ik heb vervolgens steunzolen aangemeten die haar beenlengteverschil corrigeerden. Daarnaast heb ik ook de ergotherapeut erbij betrokken omdat ik wilde weten hoe haar werkplek er uitzag en of daar nog verbeteringen mogelijk waren. De ergotherapeut is bij de patiënt in de winkel gaan kijken en heeft een paar tips gegeven om ergonomisch verantwoord te werken. We hebben deze mevrouw vanuit verschillende invalshoeken geholpen en ze was snel van haar klachten af."

Vaste casemanager

Om het overzichtelijk te houden, krijgt iedere patiënt een vaste casemanager. Dit is het centrale aanspreekpunt voor de patiënt en hij of zij bekijkt welke disciplines moeten worden ingeschakeld.
Bary: “Wij stellen het belang van de patient altijd voorop. Dat betekent dat als we er zelf niets aan kunnen doen -zoals bij die mevrouw met het beenlengteverschil- we op zoek gaan naar specialisten die dat wel kunnen. En Hanssen Footcare is daar een van."

Voor de patiënt één geheel

In sommige gevallen zijn er drie tot vier verschillende zorgverleners betrokken bij de behandeling, maar omdat de lijnen kort zijn en de communicatie via de casemanager verloopt, merkt de patient daar weinig van. "Zo moet het ook zijn" zegt Fatima. "De patiënt heeft namelijk maar één doel: zo goed mogelijk van de klachten afkomen”.

Effectieve en doelmatige zorg

Fatima: “Het is heel prettig om samen te werken met diverse zorgverleners. Vanzelfsprekend zitten er veel raakvlakken tussen bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie en podotherapie. Omdat we samen in één gebouw zitten kun je elkaar gemakkelijk bereiken of even samen sparren. Ik merk dat we op deze manier ook veel van elkaar leren. Daar wordt niet alleen de zorg die we verlenen beter van, maar we werken ook veel effectiever en doelmatiger.”

Verschuiving naar vraaggerichte zorg

Wat de toekomst brengt? Bary en Fatima verwachten allebei dat zorgverleners zich steeds vaker zullen gaan verenigen en op soortgelijke manier gaan samenwerken. “Ik voorzie een verschuiving van aanbodgerichte zorg naar vraaggerichte zorg”, vertelt Bary. “Veel zorgverleners helpen hun patiënten momenteel met instrumenten uit hun eigen ‘gereedschapskist’, terwijl het probleem van de patiënt soms beter opgelost kan worden door een andere specialist. We moeten patiënten helpen de zorg te vinden die het beste bij ze past. Op deze manier zijn ze het snelst geholpen.”

Cliënt aan het woord

"Ik had heupproblemen en pijn aan mijn rug waardoor ik voor fysiotherapie bij ICL Fysio kwam. De fysiotherapie hielp me erg goed, maar mijn therapeut adviseerde mij om ook de podotherapeut mee te laten kijken naar de stand van mijn voeten. Door de samenwerking van de fysio- en de ergotherapeut bij ICL Fysio, ben ik in zijn geheel van mijn klachten af. Enerzijds door de fysiotherapie, anderzijds door de podotherapie. De podotherapeut heeft voor mij zooltjes op maat gemaakt. Doordat alle kennis bij ICL Fysio in huis zit, ben ik weer helemaal in orde en kon ik op 1 plek de hulp krijgen die ik nodig had. Ik ben super tevreden!" (Yvonne van Veggel, Rekem, België)

Afspraak maken?

Samen kwalitatieve zorg leveren is dus het credo. Heeft u last van voetklachten of pijn aan uw knieën, heupen of rug? Maak dan een afspraak voor een gratis voetencheck en laat uw klachten vrijblijvend onderzoeken. Kiest u in het formulier voor Maastricht, dan kunt u ook terecht bij ICLimburg. Mocht de voetencheck uitwijzen dat een andere specialist in beweegzorg u ook kan helpen, dan nemen we dat mee in ons advies. Klik hier en plan uw gratis voetencheck!

Bary_en_Hanssen_Footcare.jpg