Plas problemen? Blijf er niet mee doorlopen.

Veel oudere mannen en vrouwen krijgen op latere leeftijd problemen met ongewild urineverlies. Ze verliezen de controle over de blaas en op de meest ongelukkige momenten en plaatsen moeten ze plassen. Vaak gaat het mis en schamen deze mensen zich hiervoor. Anderen gaan hulpmiddelen gebruiken zoals luiers of TENA-producten om zich te wapenen tegen een natte broek. Een niet onaanzienlijk deel van deze mensen trekt zich terug uit het sociale leven en voor hen dreigt een isolement. Maar het zijn niet alleen ouderen die het overkomt. Ook jongere personen kunnen hiermee geconfronteerd worden, bijvoorbeeld jonge vrouwen na een bevalling.

 

Een van deze ouderen is de 80-jarige Lou Huijnen uit Maastricht, een vitale man die dit jaar voor de dertiende (!) keer de langste afstand van de Kennedymars (80 km) heeft gelopen. In zijn leeftijdscategorie was niemand sneller dan Lou, die een gemiddelde snelheid haalde van rond de 7 km per uur. Hij probeerde altijd binnen de 12 uur lopen binnen te zijn. Alleen dit jaar is hem dat net niet gelukt en had hij dertien minuten meer nodig.Een iets te lange pauze was daar debet aan.

 

Lou had al langere tijd last van ongewild urineverlies.Als hij aandrang voelde haastte hij zich naar de wc. Meer dan eens ‘haalde hij het net niet’. Zijn klachten ontstonden in de corona-tijd, wat hem belette om hulp te zoeken. Lou: “Ik ben heel voorzichtig geweest met alles in de corona tijd. Ik ben niet meer de jongste en behoor tot de risicogroep. En ik hoopte stilletjes dat mijn urineverlies vanzelf zou overgaan, maar dat was dus niet zo.”

 

Ook ‘s-nachts moest Lou drie of vier keer snel het bed uit om te gaan plassen. “Voor mij was dat niet zo erg want ik val weer snel in slaap. Mijn vrouw wordt ook elke keer wakker als ik opsta en zij kan vaak niet meer in slaap komen. Heel vervelend voor haar. En dat door mijn schuld.”

 

“Er is bij ongewild urineverlies helemaal geen sprake van schuld”, zegt dr. Bary Berghmans van ICL,”dit overkomt heel veel mannen en vrouwen en daar kunnen ze niets aan doen. Dat ze zich schuldig voelen kan ik me goed voorstellen. Deze ook wel ‘oude mannen-kwaal’ genoemde aandoening gaat niet meer over. Er is wel een goede remedie tegen die het leven een stuk gemakkelijker maakt en je voor een groot deel de controle over je blaas teruggeeft”’.

 

En dat laatste kan Lou Huijnen alleen maar bevestigen.

Lou: “Mede op aandringen van mijn vrouw heb ik in oktober vorig jaar de stap gezet naar ICL. Ik ken Bary van de tennisclub waar we beiden lid van zijn. Hij is vanuit zijn vak bekend met deze problemen. Had ik dat maar eerder gedaan! Ik heb veel baat bij de behandelingen. Het is in het begin hard werken om op een juiste manier de juiste bekkenbodemspieren te gebruiken. Maar door flink te oefenen ben ik nu zover dat ik op het moment dat ik aandrang voel, tijd heb om een plek te zoeken waar ik kan plassen. En mijn vrouw slaapt nu ook een stuk beter nu ik nog maar één keer of soms helemaal niet meer hoef op te staan.

 

Lou Huijnen: “Was ik maar eerder naar ICL gestapt voor hulp. Nu gaat het een heel stuk beter met me.”

 

Kennedymars 2022

In aanloop naar de Kennedymars heeft Lou flink aan zijn conditie gewerkt, de eerste weken in het trainingscentrum van ICL aan de Tamboerijnstraat. Twee maal per week urenlang op de loopband een strak schema volgen, ga er maar aanstaan als 80 jarige. “Ik ben Bary en ICL heel dankbaar voor deze service. Dat ik me bij hun heb mogen voorbereiden op mijn 13e Kennedymars heeft mij ontzettend geholpen. Zonder deze hulp was het een stuk moeilijker geweest om mee te doen en deze prestatie te behalen.”

 

Heeft u ook ongewild urineverlies en wilt u weten wat daaraan te doen valt?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op met ons door het contactformulier in te vullen of maak meteen telefonisch een afspraak voor een oriënterend gesprek.

IMG-20220428-WA0000_resized_002.jpg