Zwanger en bekkenklachten?

Bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap

 

Hoe uit bekkenpijn zich tijdens de zwangerschap?

Je lichaam maakt zich gedurende de zwangerschap klaar voor de bevalling. Een onderdeel hiervan is het losser worden van de banden die zijn verbonden aan de botten van je bekken. Daarnaast is de kans aanwezig dat je, door een toename in lichaamsgewicht, een andere houding aanneemt. Dit kunnen bekkenklachten als gevolg hebben. De klachten kunnen plots ontstaan en kunnen variëren in pijn en locatie, zoals bijvoorbeeld een zeurende pijn op of rondom het schaambeen, uitstralend naar het bovenbeen, lies, rond de stuit of rechts en/of linksonder in de rug. Ook urineverlies, problemen met ontlasting, (terugkerende) blaasontstekingen en seksuele klachten worden behandeld door bekkenfysiotherapeuten. De meest voorkomende bekkenklachten tijdens de zwangerschap is pijn rondom je schaambeen, onderrug of rond het stuitje.

De rol en het belang van een bekkenfysiotherapeut tijdens en na de zwangerschap

Door alle veranderingen die het lichaam ondergaat tijdens een zwangerschap kunnen er bekkenklachten ontstaan tijdens de zwangerschap en deze blijven vaak, mits onbehandeld, aanhouden, zelfs tot enige tijd na de geboorte.

 

Naarmate de zwangerschapsweken vorderen kan het zo zijn dat de (bekken)spieren zwakker worden, wat uiteindelijk kan leiden tot een pijnlijkere, moeizame bevalling en verkeerde bevalhoudingen. Indien de klachten tijdens de zwangerschap worden behandeld, kan dit juist bevorderlijk zijn voor de bevallig. Zo kun je leren je bekkenbodemspieren te ontspannen en daar baat bij hebben tijdens de bevallig en de houding die je hierbij aanneemt.

 

Ook na de bevalling is het van belang om de bekkenbodemspieren te blijven trainen. Aangezien een bevalling (lichamelijk) zwaar is en het bekken veel te verduren heeft gehad, is het van belang dat je, met behulp van oefeningen, de bekkenbodem helpt met herstellen.

 

Daarnaast is het van belang dat er een gezonde balans blijft tussen de belasting en de belastbaarheid van het bekken. Tijdens de zwangerschap kan het bekken minder belast worden dan voor de zwangerschap, terwijl er tegelijkertijd een grotere belasting op het bekken staat door de zwangerschap en de baby. Een bekkenfysiotherapeut richt zich op het (her)krijgen van een gezond evenwicht tussen de belastbaarheid en belasting van het bekken. Daarmee wordt gedoeld op het vergroten van de belastbaarheid met behulp van oefeningen en de belasting van het bekken te verminderen met bijvoorbeeld het inplannen van rustmomenten en het beperken van (zware) belasting zoals te zwaar tillen.

 

Kortom, het doel van bekkenfysiotherapie tijdens en na de zwangerschap is het versterken van je bekkenbodemspieren, wat op zijn beurt jouw zwangerschap en herstelproces bevordert.

 

 

 

Wat kun je verwachten bij een behandeling met een van onze bekkenfysiotherapeuten?

Tijdens de eerste intake afspraak wordt er samen met jou bekeken van welke klachten er sprake is. Hierna volgen een aantal afspraken waarbij er wordt gewerkt, middels een persoonlijke aanpak,  aan ontspanningsoefeningen, oefeningen om de bekkenbodemspieren te trainen, oefentherapie en adviezen besproken die betrekkingen hebben op je houding, bewegingspatroon, eten, drinken en het toiletbezoek. De nadruk bij een behandeling voor bekkeninstabiliteit ligt met name op het rustig mobiliseren van het bekken en het oefenen van oefeningen die ook thuis kunnen worden uitgevoerd. Ook bij urineverlies wordt er gewerkt aan het versterken van de bekkenbodem middels oefeningen. Indien je de oefeningen onder de knie hebt en verbetering ervaart, kun je de opdrachten thuis voortzetten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.